Je bekijkt nu Een eiwitshake gebruiken om af te vallen

Een eiwitshake gebruiken om af te vallen

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog over sporteiwitten
  • Laatste wijziging in bericht:5 januari 2022
  • Leestijd:4 minuten gelezen

Een eiwitshake gebruiken voor het afvallen? Ja dat is mogelijk! Eiwitshakes zijn erg populair onder sporters (vandaar onze naam sport eiwit) want ze zijn eenvoudig te gebruiken en helpen je goed als aanvulling op de dagelijkse voeding die je nodig hebt. Een eiwitshake is een shake die gemaakt wordt door het eiwitpoeder te mengen met water of, wanneer dit mogelijk is, met melk. Doordat het eiwitpercentage zo hoog is in deze shakes zijn ze erg populair onder sporters, omdat eiwitten je helpen bij de groei van spiermassa. Daarnaast ondersteunen ze ook een snel herstel van je spieren nadat je getraind hebt.

Toch worden deze shakes lang niet altijd meer alleen gebruikt door sporters, want ook mensen die niet of weinig sporten zijn hier inmiddels bekend mee en zien de vele voordelen ervan. Vooral wanneer je wilt afvallen zijn deze lekkere shakes geliefd.

Enkel met een eiwitshake afvallen

Met alleen een eiwitshake is het vrijwel niet mogelijk af te vallen, maar het kan wel ingezet worden als aanvulling om zo af te vallen. Wil je afvallen dan doe je dit door voldoende te bewegen en een goed eetpatroon te hebben, welke volledig op jouw lichaam is afgesteld. Door alleen een paar keer per dag een shake te drinken is de kans klein dat je afvalt, omdat je dan bepaalde voedingsstoffen mist, geen calorieën verbrand en geen optimale stofwisseling hebt. Wel is het zo dat eiwitshakes een belangrijk onderdeel van je dieet kunnen zijn.

Iedereen heeft weleens van die momenten dat je echt zin hebt in iets lekkers, iets dat totaal niet binnen je dieet past. Eens in de zoveel tijd kun je hier ook echt wel aan toegeven, maar doe je dit te vaak, dan zal dit ten koste gaan van je gemaakte resultaten. Wat je wel kunt doen in zo’n geval, is op zoek gaan naar een alternatief dat wel binnen je dieet past. En juist in die gevallen kan een eiwitshake afvallen je heel goed helpen.

Een eiwitshake bevat meestal tussen de 100 en 130 calorieën per shake en een minimale hoeveelheid koolhydraten en vetten. Een shake kan dus prima dienen als tussendoortje om zo je calorie inname te beperken. En doordat de shakes in veel verschillende smaken verkrijgbaar zijn is er altijd wel een smaak waar jij op dit moment zin in hebt.

Shake gebruiken na training

Uiteraard is het ook goed mogelijk dat je graag na een training een eiwitshake wilt nemen, dat is ook wat de meeste mensen doen. Niet alleen zijn de eiwitten belangrijk voor je spieropbouw, maar ook voor het herstellen van je spieren na een training.

Het meest ideale moment om een shake te nemen is tien minuten na je training. Alle receptoren staan dan namelijk open en je spiereiwitsynthese is op dat moment ook het hoogst. Door je training ontstaan er kleine scheurtjes in je spieren, door het innemen van eiwitten kunnen deze scheurtjes weer geheeld worden.

Let wel op; train je vrijwel dagelijks dan heb je meer eiwitten nodig. In dat geval kun je ook voor het sporten al eiwitten innemen zodat je lichaam alvast kan beginnen met het verteren. Sport je een dag niet, maar wil je wel graag je eiwitshake afvallen innemen? Dan doe je dit het beste direct na het opstaan in de ochtend.

Lees ook: Eiwitten voor of na het sporten?

Eiwitten berekenen voor het afvallen

Wil je gaan sporten om af te vallen, dan moet je voeding hier ook op aangepast worden. Een eiwitshake afvallen kan je daarbij helpen maar, je moet dan wel weten hoeveel eiwitten je per dag nodig hebt. om af te vallen moet je minder calorieën innemen dan je verbrandt, en eiwitten kunnen je daar bij helpen. Voor het verwerken van voeding gebruikt je lichaam energie. Voor het verwerking van eiwitten is meer energie nodig dan voor koolhydraten en vetten. Daarnaast zorgen eiwitten ook nog eens voor een verzadigd gevoel waardoor je sneller vol zit en minder eet.

Lees ook: Hoe Eiwitbehoefte berekenen?

Wil je echter veel spieren hebben, dan is het belangrijk dat je aan krachttraining doet maar heb je ook meer eiwitten nodig. Wil je afvallen maar ook je spieren behouden, dan doe je er goed aan je eiwitinname hoog te houden zodat je het spierverlies minimaliseert. Voor spieropbouw kun je het beste tussen de 1,6 en 2,2 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht innemen per dag. Voor duursporters ligt de inname overigens tussen de 1,2 en 1,4 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht.

Lees ook: Hoeveel eiwitten spieropbouw?

Heb je echter veel vetmassa, dan is het aan te raden je eiwitinname te berekenen aan de hand van je vetvrije massa. Dit doe je simpelweg door je vetpercentage af te trekken van je lichaamsgewicht.